Co lubią jeść Niemcy, czyli popularne niemieckie dania
Artykuły dla opiekunek
8/2017
Chcielibyśmy przybliżyć zwyczaje kulinarne i popularne dania panujące w różnych landach Niemiec. Informacje pomogą wzbogacić jadłospis podopiecznego potrawami, które zna i lubi. Kierując się znanym powiedzeniem „Przez żołądek do serca” na pewno zdobędziemy sympatię naszego seniora.
Niemiecka kuchnia kojarzy nam się głównie z kiełbasą, szynką, kiszoną kapustą i ziemniakami. Z natury są to dania ciężkie i tłuste, ale te można spotkać głównie w Bawarii. Mieszkańcy Badenii oraz Szwarzwaldu preferują potrawy z większą ilością warzyw i chudego mięsa. Natomiast w stolicy kraju dominują już potrawy wegetariańskie i wegańskie, co sukcesywnie przekłada się na zdrowy tryb życia tych aglomeracji. Poniżej prezentujemy Państwu kilka „lżejszych” niemieckich potraw, które możemy zaserwować podopiecznemu.
Bratkartofle
U nas znane jako smażone małe kartofelki. Popularne zarówno w Niemczech, jak i w Polsce na Górnym Śląsku i Mazurach. Bardzo prosta potrawa może być idealnym dodatkiem do dań mięsnych lub z kapusty.
Kartoffelsalat
Popularna również w Polsce sałatka ziemniaczana. Wywodzi się z kuchni niemieckiej i tamtejszego zamiłowania do potraw ziemniaczanych. Składa się głównie z ziemniaków oraz innych warzyw doprawionych solą i majonezem.
Linsensuppe
Zupa z soczewicy. Nie jest rdzenną, niemiecką potrawą, ale jest tam również bardzo popularna. Może być zarówno wegetariańska, jak i z dodatkiem mięsa. Wzbogacona licznymi warzywami może być cennym źródłem witamin i minerałów dla seniorów.
Sauerkraut
Kiszona zielona kapusta, jest jednym z podstawowych składników niemieckiej kuchni. Podaje się ją zazwyczaj z ziemniakami. Może stanowić również dodatek do dań mięsnych.
Szpecle
Proste w przyrządzeniu kluseczki. Do ich zrobienia potrzeba jedynie mąki i jajek. Potrawa prosta, a i lubiana. Danie z kuchni południowych Niemiec i Tyrolu. Szpecle podawać można z kapustą kiszoną, ale można też je zjeść na słodko.
Stollen
Deser, który umili Państwu długie, zimowe wieczory, szczególnie w grudniu. Stollen jest to ciasto pieczone bez dodawania jajek. Składa się głównie z bakalii oraz z marcepanu. Kojarzone z okresem Świąt Bożego Narodzenia.
Znając nazwy produktów i potraw mogą Państwo samodzielnie poszukać szerokiej gamy przepisów na ich wykonanie dostępnych w Internecie. Nierzadko przepisy te mogą różnić się kilkoma detalami lub sposobem przyrządzenia, ale końcowa potrawa zawsze jest smaczna i pożywna
Jak widać, wbrew obiegowym opiniom i stereotypom, Niemcy to kraj kulinarnie zróżnicowany i nie możemy określać go tylko pod kątem różnych odmian kiełbasy. Kuchnia niemiecka czerpie wpływy z krajów śródziemnomorskich, kuchni włoskiej i innych. Co ważne, przed wyborem danej potrawy musimy w szczególności być świadomi potrzeb organizmu osoby starszej oraz zapoznać się z dietą seniora. Z uwagi na bogaty wybór dań, z pewnością dopasujemy coś dla podopiecznego, aby zjadł smacznie i zdrowo.
Zdjęcia umieszczone na stronie www na zasadach licencji: Creative Commons BY 2.0